Annonce

Følelser på tallerkenen?

Mad er mere end blot næring for kroppen. Det er kultur, tradition, hygge og nydelse. Men for mange mennesker er mad også en følelsesmæssig støtte, en trøst i svære tider og en belønning i gode. Når følelserne styrer vores spisemønstre, kan det dog føre til uhensigtsmæssige vaner og udfordringer med vægten. Hvorfor spiser vi egentlig på følelserne, og hvordan kan vi få kontrol over det?

Hvorfor spiser vi på følelserne?

Trøstespisning og følelsesmæssig spisning er ikke sjældne fænomener. Ofte stammer det fra tidlige vaner, hvor mad blev brugt som belønning eller trøst. En is som trøst efter en dårlig dag i skolen eller en pose slik for at fejre en god karakter kan senere udvikle sig til, at vi automatisk tyr til mad, når vi har det svært eller er glade.

Følelser som stress, ensomhed, tristhed eller kedsomhed kan udløse et behov for mad, fordi kroppen søger en hurtig løsning på de negative følelser. Sukker og fedt frigiver signalstoffer i hjernen, som giver en midlertidig følelse af velbehag, men effekten aftager hurtigt, og ofte kommer der en følelse af skyld og skam bagefter.

De mest almindelige triggere

Mange oplever, at deres spisemønstre bliver påvirket af bestemte følelser eller situationer. Her er nogle af de mest almindelige triggere for følelsesmæssig spisning:

  • Stress – Når vi er stressede, producerer kroppen kortisol, et hormon der kan øge appetitten og trangen til kalorierig mad.

  • Kedsomhed – Når vi ikke ved, hvad vi skal lave, kan mad være en nem løsning til at fylde tiden ud.

  • Tristhed og ensomhed – Mad kan give en følelse af trøst og tryghed, men den er ofte kortvarig.

  • Vaner – Hvis vi har lært at bruge mad som en løsning på problemer, fortsætter mønsteret ofte i voksenlivet.

Hvordan kan vi bryde mønsteret?

At bryde med følelsesmæssig spisning kræver bevidsthed og nye strategier til at håndtere følelser på en sundere måde.

1. Bliv bevidst om dine mønstre

Start med at føre en mad- og følelsesdagbog. Skriv ned, hvornår du spiser, hvad du spiser, og hvad du føler i situationen. Det kan hjælpe dig med at identificere de udløsende faktorer for din følelsesmæssige spisning.

2. Find alternative måder at håndtere følelser på

Hvis du ofte spiser på grund af stress, så prøv i stedet afslapningsteknikker som meditation, gåture eller dyb vejrtrækning. Føler du dig ensom eller ked af det, kan det hjælpe at ringe til en ven eller skrive dine tanker ned.

3. Lav en plan for måltider

Ved at have en struktureret plan for dine måltider undgår du impulsiv spisning. Sørg for, at dine måltider er næringsrige og mættende, så du ikke let falder i fælden med at spise på følelserne.

4. Få støtte og hjælp

Hvis følelsesmæssig spisning fylder meget i dit liv, kan det være en god idé at få professionel hjælp. Få hjælp til at stoppe trøstespisning hos Gitte Boesen, som tilbyder rådgivning og værktøjer til at skabe et sundere forhold til mad.

Mad skal være nydelse – ikke en flugt

Mad skal være en kilde til glæde og energi, men ikke en løsning på vores følelsesmæssige problemer. Når vi lærer at skelne mellem fysisk sult og følelsesmæssig sult, kan vi tage kontrol over vores vaner og finde sundere måder at håndtere vores følelser på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *